Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Ο δημιουργός του APRS, WB4APR, Silent Key

Ο  δημιουργός του Automatic Packet Reporting System (APRS) Bob Bruninga, WB4APR, απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Το APRS ξεκίνησε το 1982, όταν ο Bruninga έγραψε το πρώτο του πρόγραμμα που σχεδίαζε τις θέσεις των πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού για την πλατφόρμα Apple II. Μερικά χρόνια αργότερα, ανέπτυξε αυτό που ονόμασε Connectionless Emergency Traffic System (CETS) στις πλατφόρμες VIC-20 και C64 για ψηφιακές επικοινωνίες πακέτων για την υποστήριξη ενός αγώνα αντοχής. Το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στην πλατφόρμα IBM PC το 1988 και μετονομάστηκε σε APRS το 1992.

Ο συντάκτης του ARRL, Ward Silver, N0AX, θυμήθηκε τον Bruninga ως εξής: «Ο Μπομπ συνέχιζε να ωθεί το APRS πέρα ​​από την αρχή του ως σύστημα αναφοράς θέσης. Ανέπτυξε και βοήθησε στην εφαρμογή πολυάριθμων άλλων χρήσεων του APRS για την υποστήριξη αυτού που έχει γίνει «Ham Radio of Things», με μεγάλες δυνατότητες για μελλοντικές ραδιοερασιτεχνικές εφαρμογές. Το μακρόπνοο όραμα και η φαντασία του Μπομπ ήταν τόσο καλά όσο γίνεται».

Ο Bruninga καθοδήγησε τους δόκιμους αξιωματικούς του USNA στην κατασκευή και εκτόξευση ερασιτεχνικών ραδιοφωνικών δορυφόρων και CubeSats, ξεκινώντας με το PCsat το 2001. Ο PCsat ήταν ο πρώτος δορυφόρος που ανέφερε απευθείας την ακριβή θέση του στους χρήστες μέσω της ενσωματωμένης μονάδας GPS του. Τα επόμενα διαστημόπλοια USNA περιελάμβαναν ικανότητα PSK31 (HF σε UHF) και άλλες καινοτομίες.

Ο σύνδεσμος ARRL του Ερασιτεχνικού Ραδιοφώνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ARISS) Rosalie White, K1STO, υπενθύμισε ότι ο Bruninga παρακολούθησε πολλές συναντήσεις ARISS-International και «τεράστια» συμβολή στις δραστηριότητες του ARISS APRS, καθοδηγώντας μια ομάδα στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων και λογισμικού για ταχεία ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω αυτόματων πακέτων δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου