Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Φυλάκιση 9 μηνών και 7.500 πρόστιμο για παράνομη κατοχή VHF


Ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση και χρηματικό πρόστιμο 7.500 ευρώ επέβαλε το πρωί της Παρασκευής το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στον δημοσιογράφο και διαχειριστή του XanthiPress.gr κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο. 
Ο 38χρόνος δημοσιογράφος συνελήφθη στις 26 Ιανουαρίου 2013 με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράβαση της νομοθεσία περί ραδιοσταθμών, διότι κατείχε παράνομα, εντός σακιδίου, έναν απενεργοποιημένο φορητό πομποδέκτη, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν προσυντονισμένος σε φάσμα συχνοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το πρωί της Παρασκευής και μετά από μια αναβολή πραγματοποιήθηκε η δίκη με τον δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον δημοσιογράφο για παράβαση του άρθρου 1 παρ. 5Α΄ του Ν. 2801/2000 («Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις») κατ’ εξακολούθηση και  παράβαση του άρθρου 1 παρ. 5Β΄ του Ν. 2801/2000 κατ’ εξακολούθηση, καταδικάζοντάς τον πρωτόδικα με ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση και για τα δύο αδικήματα καθώς και επιβολή χρηματικού προστίμου 7.500 ευρώ με τριετή αναστολή.
Δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Σιδηρόπουλο ήταν ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισής του κατέθεσαν ο δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ κ. Μάκης Βοϊτσίδης καθώς και ένας εκ των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 6 κ. Κώστας Κανάτας. Ως μάρτυρες κατηγορίας παρουσιάστηκαν ο εκδότης της Εφ. Μαχητής κ. Πάνος Παπαδόπουλος και ο εκδότης της Εφ. Αδέσμευτη κ. Ιπποκράτης Γαλάτης, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αστυνομικός που προχώρησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου με ποινή φυλάκισης 6 και 10 μηνών και για τα δύο αδικήματα.  

Αυτά να τα βλέπουν διάφοροι, που νομίζουν ότι δεν τρέχει τίποτα αν συλληφθούν να κατέχουν συσκευές που εκπέμπουν (ή και λαμβάνουν) σε συχνότητες που δεν έχουν δικαίωμα. Και υπάρχουν πολλοί, που νομίζουν πως οι ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες είναι ξέφραγο αμπέλι και μπορούν να τις χρησιμοποιούν, χωρίς πτυχίο ραδιοερασιτέχνη και μπορούν με ένα VHF/UHF, να επικοινωνούν ελεύθερα.

Πηγή

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τροφοδοτικό από παλιό PC

Μετά από μια διακοπή της ΔΕΗ, έσκασε το τροφοδοτικό. Ετσι, η γρήγορη λύση που μου ήρθε, ήταν η χρήση ενός τροφοδοτικού Η/Υ (ATX). Είχα μερικά στην άκρη, από παλιά κουτιά, και η εγχείρηση ήταν απλή.  

Κόβουμε όλα τα καλώδια, εκτός από τα μαύρα, κίτρινα (+12V), κόκκινα (αν θέλουμε να κρατήσουμε τα +5V) και το πράσινο (PS ON).
Στην περίπτωση μου έκοψα γενικά την φύσα που πήγαινε στην κεντρική πλακέτα και κράτησα μόνο όσα κουμπώνουν σε δίσκους, dvd, κλπ.

Κολλάμε το πράσινο σε μια γείωση (διαφορετικά δεν ξεκινά το τροφοδοτικό) και είμαστε έτοιμοι. Αν δεν υπάρχει διακόπτης, καλό είναι να προσθέσουμε έναν στα 220V. Μπορούμε να τον προσθέσουμε και ανάμεσα στο πράσινο καλώδιο (PS ON) και την γη, αν και είναι καλύτερο να κλείνει εντελώς το τροφοδοτικό.
Για ακόμα, μεγαλύτερη πρακτικότητα μπορούμε στη έξοδο να βάλουμε μπόρνες, κλέμενς, κλπ.


Ολα τα τροφοδοτικά γράφουν πάνω το χρώμα της κάθε τάσης και την ισχύ που μπορεί να δώσει. Το συγκεκριμένο βγάζει έως 15A στα 12V (180W) και πολύ περισσότερα στα 5V, οπότε υπερκαλύπτει παρούσες ανάγκες μου και μπορεί παράλληλα να τροφοδοτήσει και άλλες συσκευές.

Βέβαια με τα 12V, η ισχύς εξόδου του transceiver είναι μειωμένη, όμως θα μπορούσε και αυτό να αντιμετωπιστεί με μικρή παρέμβαση στην πλακέτα του τροφοδοτικού ώστε να μετατραπεί σε ρυθμιζόμενο, ώστε να βγάλει για παράδειγμα 13.6V (Θα μπορούσε να δώσει και πάνω από 24V). Αυτό θα είναι και το επόμενο βήμα μου μόλις βρω λίγο παραπάνω χρόνο.

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Στήσιμο ιστού

Εδώ και κάμποσο καιρό, όποτε έχω χρόνο, έχω ξεκινήσει να στήνω τον ιστό. Πρόκειται για κομμάτια παλιού ιστού αρκετών δεκάδων μέτρων από χάλυβα, αλλά σχετικά ελαφρύς (μπορεί το κάθε τμήμα να σηκωθεί με το ένα χέρι). Λόγω της καλής κατασκευής, αποφάσισα να τον στηρίξω πάνω στο κτήριο (αφού δεν πρόκειται να ανέβει πάνω του νομίμου ορίου). Δηλαδή τα τρία πρώτα μέτρα αποτελούν την στήριξη του, ενώ στις ράβδους του δικτυώματος έχουν κολληθεί οριζόντια τμήματα ώστε, να χρησιμοποιείται και ως σκάλα.