Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

3μηνη αφαίρεση ραδιοερασιτεχνικής άδειας

Σε τρίμηνη αφαίρεση ραδιοερασιτεχνικής αδείας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.
Εκτός αυτού επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο για παράβαση του "Κανονισμού λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου" άρθρο 15 της ΥΑ 38200/1136/11-8-2011 (ΦΕΚ 1969/Β/2-9-2011). 
Οι πιο πάνω διοικητικές κυρώσεις επεβλήθηκαν σε γνωστό ραδιοερασιτέχνη της δυτικής Αττικής, κατόπιν ηχητικών αρχείων που έφτασαν στις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Μεταφορών Επικοινωνιών και στην ΕΕΤΤ.
Είναι αλήθεια πως πολλοί συνάδελφοι πρέπει να είναι προσεκτικότεροι. Δεν είναι λίγες οι φορές που και εγώ υπήρξα αυτήκοος μάρτυρας συζητήσεων με πολιτικό περιεχόμενο και ύβρεις.
Κατανοητόν ότι ενίοτε οι συχνότητες χρησιμοποιούνται και για άσχετα θέματα. Ομως να υπάρχει κάποιο μέτρο. Ελάχιστες είναι οι φορές που προσωπικά ακούω τεχνικά θέματα. Και νομίζω πως σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει παντού.
Δεν νομίζω πως πήραμε τις άδειες για να κατέχουμε νόμιμα πομποδέκτες, ώστε να δημιουργούμε ασύρματα καφενεία και να παραβιάζουμε ασύστολα την νομοθεσία και το πνεύμα του ραδιοερασιτεχνισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ καλά έπραξε η πολιτεία και θα πρέπει σε κάθε προκλητική συμπεριφορά να έχει ανάλογη αντίδραση. Δεν πιστεύω στην αυστηρότητα, αλλά διαφωνώ να γίνονται καφενείο οι συχνότητες ή να γράφουμε τελείως στα παλιά μας παπούτσια τις προδιαγραφές...

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

RF dummy load 90W+

Η κατασκευή είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση της.
Υλοποιείται με την χρήση 30 αντιστάσεων άνθρακα  1.5KΩ 3W η κάθε μια, συνδεδεμένες παράλληλα. Αυτό μας δίνει τελική αντίσταση 50Ω και ισχύ που μπορεί να αντέξει πάνω από 90W αν χρησιμοποιήσουμε λάδι ως ψυκτικό.
Τις κολλάμε γύρω από έναν ομοαξονικό καλώδιο, του οποίου έχουμε καθαρίσει την μόνωση μπλεντάζ όσο το μήκος των αντιστάσεων.
Ελέγχουμε με ένα πολύμετρο την αντίσταση στο τέλος, για να βεβαιωθούμε ότι είναι 50Ω, όσο δηλαδή και των ομοαξονικών καλωδίων.

Το κουτί είναι από γεωργικά εφόδια ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό (πχ από Nescafe) που να χωρά το τεχνητό φορτίο. Ανοίγουμε την κεντρική τρύπα για τον κονέκτορα και μετά σημαδεύουμε και ανοίγουμε τις τρύπες για το βίδωμα του. Κολλάμε το τεχνικό φορτίο. Στεγανώνουμε τα σημεία που είναι οι τρύπες, γεμίζουμε με λάδι το κουτί και το κλείνουμε.
Αν το κουτί έχει κάποια μορφή προστασία για την οξείδωση, τρίβουμε με ψιλό γυαλόχαρτο τα χείλη του καπακιού, όπως και τα αντίστοιχα του κουτιού, για να έχει καλύτερη αγωγιμότητα, άρα και θωράκιση.

Η συμπεριφορά του στα HF ήταν εξαιρετική με1:1 στάσιμα. Στα VHF & UHF, υπήρχαν στάσιμα 1:1.3 εντός ανεκτού επιπέδου, οπότε δεν το έψαξα και περισσότερο.

Τέλος,  να σημειώσω πως αν δεν το γεμίσετε λάδι, μην το λειτουργείτε για ώρα στα όρια του.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Hamfest 2013 - Ετήσια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση Κρήτης 2013

Η Ετήσια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση Κρήτης 2013, που διοργάνωσε η Ένωση ραδιοερασιτεχνών Κρήτης ΕΡΚ, πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Ηράκλειο. Αρκετός ο κόσμος, αναβαθμισμένη απ' ότι σχολιάστηκε, σε σχέση με πέρυσι.
Με το καλό και στην επόμενη.







Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κατασκευή πλακετών (PCB)


Χαρτί glossy τυπωμένο
με το σχέδιο μας
Οταν πριν δεκαετίες ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα ηλεκτρονικά, έφτιαχνα πλακέτες με μαρκαδόρο. Κάποια στιγμή, λόγω πολυπλοκότητας πέρασα στην φωτογραφική μέθοδο.
Ετοιμες καλυμμένες πλακέτες ή σπρέι. Η διαδικασία αποχάλκωσης η ίδια.
Σήμερα είπα να δοκιμάσω την μέθοδο με εκτυπωτή laser. Είναι αλήθεια πως από μερικά δείγματα που είχα δει, δεν είχα σχηματίσει καλή άποψη.
Τελικά όμως λόγω περιέργειας, αλλά και γιατί δεν έχω βρει ακόμα που έβαλα τα φωτοευαίσθητα σπρέι, το τόλμησα. Πήρα μερικές σελίδες Α4 glossy, διαφόρων τύπων για να δω αν υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα.
Καλύτερη μου βγήκε μια λεπτή, όπως η συνηθισμένη Α4, που είχε ένδειξη για laser.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή:
Η πλακέτα μετά την
αφαίρεση του χαρτιού
  • Φοράμε γάντια.
  • Καθαρίζουμε την πλακέτα με πράσινο συρματάκι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων, έτσι ώστε να μην έχει ίχνη οξείδωσης. 
  • Μετά που θα την καθαρίσουμε, δεν ακουμπάμε την επιφάνεια του χαλκού με τα δάκτυλα. 
  • Στεγνώνουμε την πλακέτα κατά προτίμηση με μπιστολάκι, αν δεν έχουμε, με κάτι βαμβακερό και ελέγχουμε να μην μείνουν ίνες πάνω στον χαλκό.
Από εδώ και μετά, είναι η διαδικασία για παραγωγή πλακέτας με Laser.
  • Χρησιμοποιούμε έναν εκτυπωτή laser με τουλάχιστον 600dpi ανάλυση, τυπώνουμε (mirror, έτσι ώστε όταν το βάλουμε με την πλευρά του γραφίτη πάνω στην πλακέτα να μας βγει κανονικό) σε χαρτί glossy. Δεν ακουμπάμε το τυπωμένο χαρτί με τα δάκτυλα. Χρησιμοποιούμε γάντια.
    Εδώ έχει τελειώσει η
    αποχάλκωση και έχει
    καθαριστεί η πλακέτα
  • Κόβουμε το χαρτί στα όρια της πλακέτας.
  • Τοποθετούμε το σχέδιο πάνω στην πλακέτα (με τον γραφίτη είπαμε προς την πλευρά του χαλκού) και το σιδερώνουμε πιέζοντας ταυτόχρονα δυνατά (για 3-4 λεπτά).
  • Πετάμε όπως είναι ζεστή την πλακέτα μέσα σε νερό και την αφήνουμε μερικά λεπτά, να μαλακώσει το χαρτί.
  • Τραβάμε το χαρτί και αφαιρούμε όσο μπορούμε. Οτι μείνει το τρίβουμε με τα δάκτυλα και για καλύτερα (μετά) με ένα σκληρό σφουγγάρι (όχι με συρματάκι) ή με μια σκληρή οδοντόβουρτσα.
  • Ελέγχουμε αν έχει φύγει από παντού το χαρτί και αν όχι συνεχίζουμε να το τρίβουμε.
  • Ελέγχουμε αν έχει γίνει ζημιά στον γραφίτη που έχει μείνει κολλημένος στην πλακέτα. Αν ναι, τότε διορθώνουμε με έναν μαρκαδόρο με λεπτή μύτη, όπως αυτούς που χρησιμοποιούμε σε διαφάνειες (permanent).
    Τρυπημένη
  • Καθαρίζουμε την επιφάνεια με σαπουνάδα ή οινόπνευμα (αν χρειάζεται να περαστεί με μαρκαδόρο, καθαρίζουμε πριν διορθώσουμε).
Από εδώ και μετά η διαδικασία είναι η ίδια σε όλες τις μεθόδους.
  • Βάζουμε την πλακέτα για αποχάλκωση, φοράμε γάντια ή αν ήδη φοράμε, ελέγχουμε μην έχουν τρυπήσει. Τριχλωριούχο σίδηρο να βρω εδώ ήταν αδύνατο. 
  • Χρησιμοποίησα υδροχλωρικό οξύ (από super market). Με μέτρο, ρίχνουμε και λίγο peritrol (από φαρμακείο). Ο συνδυασμός είναι εξαιρετικά οξειδωτικός και καυστικός, οπότε χρειάζεται πολλή προσοχή.
  • Κουνάμε το δοχείο με πολλή προσοχή, ώστε να βοηθήσουμε την διαδικασία.
  • Οταν έχει καθαρίσει η πλακέτα έχουν μείνει μόνο οι πίστες του χαλκού, που έχουν προστατευθεί από τον γραφίτη.
    Ετοιμη για χρήση
  • Αφαιρούμε την πλακέτα και την ξεπλένουμε με νερό για να φύγουν τα χημικά. Μετά από αυτό μπορουμε να αφαιρέσουμε τα γάντια.
  • Με ασετόν (από χρωματοπωλείο) ή πράσινο συρματάκι καθαρίζουμε την προστασία (γραφίτη) και ελέγχουμε την πλακέτα.
Αν έχουμε καλό χαρτί και με σεβασμό στις οδηγίες, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Κατόπιν τρυπάμε την πλακέτα (μύτη 1mm, είναι εντάξει στις περισσότερες περιπτώσεις) και είναι έτοιμη να δεχθεί τα εξαρτήματα.

Νομίζω πως είναι καλή μέθοδος. Θέλει βέβαια την προσοχή της, αλλά με λίγη εξοικείωση το αποτέλεσμα θα μας αποζημειώσει. Πάντως για μεγάλα μεγέθη και ποσότητα, η φωτογραφική μέθοδος είναι μονόδρομος, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί πως κάθε σημείο του χαρτιού θερμάνθηκε και πατήθηκε όσο πρέπει.
Κάποιοι έχουν δοκιμάσει και περνούν την πλακέτα μέσα από πλαστικοποιητή. Δυστυχώς δεν διαθέτω, οπότε δεν μπορώ να ελέγξω το αποτέλεσμα που παράγει. Πιθανόν έτσι να ξεπερνιέται το μειονέκτημα του μεγέθους.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Super J-Pole για UHF

Η κατασκευή είναι απλή και με σχεδόν μηδενικό κόστος. Χρησιμοποίησα ότι είχα διαθέσιμο. Σύρμα μονόκλωνο ηλεκτρολογικό 2.5m, σωλήνα πλαστική ηλεκτρολόγου βαρέως τύπου 20mm και θερμή σιλικόνη.
Το σχέδιο είναι απλό και εύκολο όπως βλέπετε.

- Ξεκινάμε από το πάνω μέρος της κατασκευής, μετράμε τις αποστάσεις, σημαδεύουμε και ανοίγουμε στη σωλήνα διαμπερείς τρύπες με τρυπάνι για να περάσουμε το σύρμα.
Το πιάνουμε προσωρινά σε κάθε βήμα ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε ευκολότερα. Επιβεβαιώνουμε κάθε ενέργεια, για να μην αρχίζουμε πάλι από την αρχή...

- Τοποθετούμε το καλώδιο (πx RG-58) και μετακινούμε τα δύο άκρα του μέχρι να έχουμε τα ελάχιστα στάσιμα, κολλάμε και ελέγχουμε ξανά ότι όλα είναι ΟΚ.

- Σε κάποια απόσταση ανοίγουμε τρύπα περνάμε το καλώδιο και τυλίγουμε για να δημιουργήσουμε ένα choke (Εναλλακτικά, μπορούμε να το περάσουμε μέσα από 1-2 φερρίτες). Aφου τυλίξουμε 6-8 σπείρες, ανοίγουμε ξανά τρύπα και το σπρώχνουμε μέχρι την άκρη της σωλήνας.

- Αφήνουμε 25-30cm σωλήνας ακόμα, για να μπορούμε να την στερεώσουμε στον ιστό, και κόβουμε όση περισσεύει.

- Ρίχνουμε θερμή σιλικόνη στα σημεία κόλλησης και μέχρι το σημείο απογύμνωσης του καλωδίου ώστε να μην έχει πρόβλημα το καλώδιο με διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες. Συνεχίζουμε στα σημεία που το σύρμα περνά μέσα από την σωλήνα, καθώς και σε ενδιάμεσα σημεία ώστε να σταθεροποιήσουμε το σύρμα. Μόλις στεγνώσει, αφαιρούμε την ταινία που είχαμε χρησιμοποιήσει προσωρινά.

Τα οριζόντια τμήματα συντονισμού, μπορούμε να τα αφήσουμε όπως στο σχέδιο ή και να τα λυγίσουμε ώστε να "αγκαλιάζουν" την σωλήνα.

Η κατασκευή μπορεί να γίνει και για τα 2m, μόνο που εκεί θα χρειαστούμε σωλήνα με μεγαλύτερη διατομή για έχει αντοχή στον άνεμο.
Η  Super J-Pole στα UHF, είναι γρήγορη στην κατασκευή της και έχει αποδεκτά στάσιμα σε όλη την μπάντα. Την συντόνισα στους 432, επειδή τα στάσιμα της στους 430 ήταν αρκετά υψηλότερα απ' ότι στους 440 (όταν την ρύθμισα στους 435), έτσι ώστε στα άκρα της μπάντας να είναι περίπου ίδια.
Με μια πρόχειρη δοκιμή, άνοιξε άνετα τον αναμεταδότη του R5 στη Σητεία, σε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων με εμπόδια.
 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πωλούσε φορητούς ασυρμάτους

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 45χρονος ημεδαπός, για παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων και δράσεων, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου πραγματοποίησαν έλεγχο, στην οικία και σε κατάστημα ιδιοκτησίας του 45χρονου ημεδαπού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι φορητοί ασύρματοι για τους οποίους στερείτο την σχετική άδεια κατοχής από την αρμόδια αρχή.
Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

 Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην ανεξέλεγκτη πώληση και κυκλοφορία. Υπάρχουν ακόμα και συνάδελφοι με κατάστημα που διαφημίζουν την πώληση VHF-UHF μηχανημάτων σε κυνηγούς, κλπ. Και δεν αναφέρομαι στις ελεύθερες συχνότητες.

Πηγή

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

SV9RHE-L

Χθες αποφάσισα να πειραματιστώ με το Echolink. Τα περισσότερα εξαρτήματα ήταν διαθέσιμα και όσα δεν ήταν, τα παραπλήσια έκαναν καλά την δουλειά τους. Ετσι, έφτιαξα πρόχειρα ένα interface σε διάτρητη πλακέτα, πειραματίστηκα λίγο και νομίζω καλά βγαίνει στον αέρα. Με ταλαιπώρησε κάμποσο ο ήχος, αφού στο usb δεν ήθελε να δουλέψει η έξοδος ήχου όταν ήταν κουμπωμένο σε usb hub. Ευτυχώς το netbook είχε και άλλες θύρες usb, οπότε το πρόβλημα ξεπεράστηκε.
Κάποια στιγμή θα του φτιάξω και μια κανονική πλακέτα (κάπου έχω παραχώσει κάτι φωτοευαίσθητα σπρέι), ώστε να έχει μια ποιοτικότερη κατασκευή.
Εκπέμπει στους 144.925, με υπότονο 74.4, ισχύ 25W και κεραία πανκατευθυντική με απολαβή 6.5dB. Η περιοχή κάλυψης (θεωρητικά) είναι αυτή που βλέπετε στο διάγραμμα. Περιμένω βέβαια να δω αν και η πράξη το επιβεβαιώσει.
Επόμενο στάδιο να το στήσω σε Raspberry Pi, για οικονομία χώρου, ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση (τώρα περίπου 11w) και φυσικά αποδέσμευση του netbook.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Φυλάκιση 9 μηνών και 7.500 πρόστιμο για παράνομη κατοχή VHF


Ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση και χρηματικό πρόστιμο 7.500 ευρώ επέβαλε το πρωί της Παρασκευής το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στον δημοσιογράφο και διαχειριστή του XanthiPress.gr κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο. 
Ο 38χρόνος δημοσιογράφος συνελήφθη στις 26 Ιανουαρίου 2013 με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράβαση της νομοθεσία περί ραδιοσταθμών, διότι κατείχε παράνομα, εντός σακιδίου, έναν απενεργοποιημένο φορητό πομποδέκτη, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν προσυντονισμένος σε φάσμα συχνοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το πρωί της Παρασκευής και μετά από μια αναβολή πραγματοποιήθηκε η δίκη με τον δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον δημοσιογράφο για παράβαση του άρθρου 1 παρ. 5Α΄ του Ν. 2801/2000 («Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις») κατ’ εξακολούθηση και  παράβαση του άρθρου 1 παρ. 5Β΄ του Ν. 2801/2000 κατ’ εξακολούθηση, καταδικάζοντάς τον πρωτόδικα με ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση και για τα δύο αδικήματα καθώς και επιβολή χρηματικού προστίμου 7.500 ευρώ με τριετή αναστολή.
Δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Σιδηρόπουλο ήταν ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισής του κατέθεσαν ο δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ κ. Μάκης Βοϊτσίδης καθώς και ένας εκ των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 6 κ. Κώστας Κανάτας. Ως μάρτυρες κατηγορίας παρουσιάστηκαν ο εκδότης της Εφ. Μαχητής κ. Πάνος Παπαδόπουλος και ο εκδότης της Εφ. Αδέσμευτη κ. Ιπποκράτης Γαλάτης, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αστυνομικός που προχώρησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου με ποινή φυλάκισης 6 και 10 μηνών και για τα δύο αδικήματα.  

Αυτά να τα βλέπουν διάφοροι, που νομίζουν ότι δεν τρέχει τίποτα αν συλληφθούν να κατέχουν συσκευές που εκπέμπουν (ή και λαμβάνουν) σε συχνότητες που δεν έχουν δικαίωμα. Και υπάρχουν πολλοί, που νομίζουν πως οι ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες είναι ξέφραγο αμπέλι και μπορούν να τις χρησιμοποιούν, χωρίς πτυχίο ραδιοερασιτέχνη και μπορούν με ένα VHF/UHF, να επικοινωνούν ελεύθερα.

Πηγή

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τροφοδοτικό από παλιό PC

Μετά από μια διακοπή της ΔΕΗ, έσκασε το τροφοδοτικό. Ετσι, η γρήγορη λύση που μου ήρθε, ήταν η χρήση ενός τροφοδοτικού Η/Υ (ATX). Είχα μερικά στην άκρη, από παλιά κουτιά, και η εγχείρηση ήταν απλή.  

Κόβουμε όλα τα καλώδια, εκτός από τα μαύρα, κίτρινα (+12V), κόκκινα (αν θέλουμε να κρατήσουμε τα +5V) και το πράσινο (PS ON).
Στην περίπτωση μου έκοψα γενικά την φύσα που πήγαινε στην κεντρική πλακέτα και κράτησα μόνο όσα κουμπώνουν σε δίσκους, dvd, κλπ.

Κολλάμε το πράσινο σε μια γείωση (διαφορετικά δεν ξεκινά το τροφοδοτικό) και είμαστε έτοιμοι. Αν δεν υπάρχει διακόπτης, καλό είναι να προσθέσουμε έναν στα 220V. Μπορούμε να τον προσθέσουμε και ανάμεσα στο πράσινο καλώδιο (PS ON) και την γη, αν και είναι καλύτερο να κλείνει εντελώς το τροφοδοτικό.
Για ακόμα, μεγαλύτερη πρακτικότητα μπορούμε στη έξοδο να βάλουμε μπόρνες, κλέμενς, κλπ.


Ολα τα τροφοδοτικά γράφουν πάνω το χρώμα της κάθε τάσης και την ισχύ που μπορεί να δώσει. Το συγκεκριμένο βγάζει έως 15A στα 12V (180W) και πολύ περισσότερα στα 5V, οπότε υπερκαλύπτει παρούσες ανάγκες μου και μπορεί παράλληλα να τροφοδοτήσει και άλλες συσκευές.

Βέβαια με τα 12V, η ισχύς εξόδου του transceiver είναι μειωμένη, όμως θα μπορούσε και αυτό να αντιμετωπιστεί με μικρή παρέμβαση στην πλακέτα του τροφοδοτικού ώστε να μετατραπεί σε ρυθμιζόμενο, ώστε να βγάλει για παράδειγμα 13.6V (Θα μπορούσε να δώσει και πάνω από 24V). Αυτό θα είναι και το επόμενο βήμα μου μόλις βρω λίγο παραπάνω χρόνο.

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Στήσιμο ιστού

Εδώ και κάμποσο καιρό, όποτε έχω χρόνο, έχω ξεκινήσει να στήνω τον ιστό. Πρόκειται για κομμάτια παλιού ιστού αρκετών δεκάδων μέτρων από χάλυβα, αλλά σχετικά ελαφρύς (μπορεί το κάθε τμήμα να σηκωθεί με το ένα χέρι). Λόγω της καλής κατασκευής, αποφάσισα να τον στηρίξω πάνω στο κτήριο (αφού δεν πρόκειται να ανέβει πάνω του νομίμου ορίου). Δηλαδή τα τρία πρώτα μέτρα αποτελούν την στήριξη του, ενώ στις ράβδους του δικτυώματος έχουν κολληθεί οριζόντια τμήματα ώστε, να χρησιμοποιείται και ως σκάλα.