Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Φυλάκιση 9 μηνών και 7.500 πρόστιμο για παράνομη κατοχή VHF


Ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση και χρηματικό πρόστιμο 7.500 ευρώ επέβαλε το πρωί της Παρασκευής το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στον δημοσιογράφο και διαχειριστή του XanthiPress.gr κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο. 
Ο 38χρόνος δημοσιογράφος συνελήφθη στις 26 Ιανουαρίου 2013 με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράβαση της νομοθεσία περί ραδιοσταθμών, διότι κατείχε παράνομα, εντός σακιδίου, έναν απενεργοποιημένο φορητό πομποδέκτη, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν προσυντονισμένος σε φάσμα συχνοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το πρωί της Παρασκευής και μετά από μια αναβολή πραγματοποιήθηκε η δίκη με τον δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον δημοσιογράφο για παράβαση του άρθρου 1 παρ. 5Α΄ του Ν. 2801/2000 («Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις») κατ’ εξακολούθηση και  παράβαση του άρθρου 1 παρ. 5Β΄ του Ν. 2801/2000 κατ’ εξακολούθηση, καταδικάζοντάς τον πρωτόδικα με ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση και για τα δύο αδικήματα καθώς και επιβολή χρηματικού προστίμου 7.500 ευρώ με τριετή αναστολή.
Δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Σιδηρόπουλο ήταν ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισής του κατέθεσαν ο δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ κ. Μάκης Βοϊτσίδης καθώς και ένας εκ των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 6 κ. Κώστας Κανάτας. Ως μάρτυρες κατηγορίας παρουσιάστηκαν ο εκδότης της Εφ. Μαχητής κ. Πάνος Παπαδόπουλος και ο εκδότης της Εφ. Αδέσμευτη κ. Ιπποκράτης Γαλάτης, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αστυνομικός που προχώρησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου με ποινή φυλάκισης 6 και 10 μηνών και για τα δύο αδικήματα.  

Αυτά να τα βλέπουν διάφοροι, που νομίζουν ότι δεν τρέχει τίποτα αν συλληφθούν να κατέχουν συσκευές που εκπέμπουν (ή και λαμβάνουν) σε συχνότητες που δεν έχουν δικαίωμα. Και υπάρχουν πολλοί, που νομίζουν πως οι ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες είναι ξέφραγο αμπέλι και μπορούν να τις χρησιμοποιούν, χωρίς πτυχίο ραδιοερασιτέχνη και μπορούν με ένα VHF/UHF, να επικοινωνούν ελεύθερα.

Πηγή

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/5/15 11:47

    Συμφωνώ με την καταδίκη, αλλά εμένα μου φαίνεται σαν ¨"καρφωτή", καθώς μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι ιδιοκτήτες 2 τοπικών εφημερίδων, που μάλλον θα έχαναν λεφτά και διαφημίσεις από το site του καταδικασμένου.
    Να δούμε πότε θα καταδικαστεί για τον ίδιο λόγο κάποιος κυνηγός για παράνομη κατοχή & χρήση ασυρμάτου, καθώς χρησιμοποιούν κατά κόρο κινέζικα φορητά και τις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες κάθε ΣΚ όταν πάνε για κυνήγι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαινόμενο της παράνομης κατοχής και χρήσης πομποδεκτών έχει μεγάλη έκταση. Είναι δε μεγάλο το θράσος αρκετών εμπόρων που διαφημίζουν την παράνομη χρήση. Γενικά επικρατεί ένα καθεστώς ανομίας και θα έπρεπε να μπει μια τάξη...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος11/5/15 19:39

    ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΟΣΗ ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΜΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ 99,9% ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟΝ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΕ ΞΕΚΛΕΙΔΟΜΕΝΑ ΗΤΕ ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΝΟΜΙΜΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΗΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΩΣ ΚΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΗΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝΕ ΓΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΤΥΛΗΚΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΛΑ ΧΑΡΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατοχή του από μη ραδιοερασιτέχνη (ή εν πάση περιπτώσει χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις) είναι παράνομη. Από εκεί και μετά είναι γνωστό ότι συχνά δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν δέκτες για να μπορούν να μαθαίνουν διάφορα συμβάντα.

      Διαγραφή
    2. KRIDERAS MIXALHS2/9/15 20:58

      ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ!! ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ ΠΡΙΝ ΠΟLΛΑ ΧΡΟΝΙΑ!! ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΑΔΕΟΥΧΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΝΑ ΕΓΚΤΑΛΙΨΕΙ ΤΟ ΧΟΜΠΥ!!! DE SV1RK

      Διαγραφή
    3. ΦΙΛΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΣΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ?????????????????ΣΩΣΤΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΩΣΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ???////////////////// ΑΛΛΑ Η ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥς ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ

      Διαγραφή
  3. Η μαγκια & εξηπναδα καποια στιγμη πληρωνετε..73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/10/15 15:12

    ΠΙΟΣ ΤΟ ΕΛΕΝΞΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑ ΠΙΣΤΩΣΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν διαπιστώθηκε η παράνομη πράξη, τότε θα είχε αθωωθεί...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/3/16 14:03

      as piasoun tus polus astinomikous pou katexoyn paranoma forita kai meta as asxolithyon me tous alloys. to kserete oti se periptosi ektaktis anangis oti epitrepete h radioerasitexnes na epikinonisoyn me tois arxes astinomia pirosvestiki kai limenarxio ( afoson epikindinevi h zoy kai idioktisia) amfoson den iparxei alos tropos epikinonias.an o kirios dimosiografos den eixe sxetiki adia radioersitexnias,kakos poy piastike me forito stin katoxi toy.sxetika geia tin nomothesia (efimeris tis kiverniseos arithmo. 38200/1136 arthro 17) geia tin nomothesia toy radioerasitexnes na dite ton nomo 38200/1136.

      Διαγραφή
    3. Ο δημοσιογράφος δεν έχει ούτε δικαίωμα κατοχής, ούτε χρήσης ούτε παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.
      Ο ραδιοερασιτέχνης έχει άδεια κατοχής και χρήσης στις προβλεπόμενες συχνότητες και σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να κάνει χρήση οποιασδήποτε συχνότητας (Οπως και οποιοδήποτε άλλος βέβαια σε κατάσταση ανάγκης).
      Από εκεί και μετά, το να παραβιάζεις το απόρρητο απαγορεύεται, αφού το δικαίωμα υπάρχει υπό την επιφύλαξη επόμενης παραγράφου (της 15 νομίζω).

      ΥΓ: Παρακαλώ Ελληνικούς χαρακτήρες.

      Διαγραφή
  5. Καλά όλα αυτά αλλά αν είσαι σεκιουριτι και έχεις δικό σου για την δουλειά τι γίνεται εκεί ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. PMR ή άδεια από την ΕΕΤΤ με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος10/3/16 20:54

    Να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 5 του Ν. 2801/2000 εναντίον όλων των αστυνομικών που κατέχουν και χρησιμοποιούν π/δ χωρίς να διαθέτουν άδεια ραδιοερασιτέχνη. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών και χρηματική ποινή δύο εκατομμυρίων (2.000.000) έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000)δραχμών και δήμευση του εξοπλισμού.
    Επιπροσθέτως το ανωτέρω αδίκημα είναι Α Υ Τ Ο Φ Ω Ρ Ο (άρθρο 242 ΚΠΔ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι παράνομο. Το ζήτημα είναι πως ουδείς καταγγέλλει. Και χωρίς καταγγελία, τίποτα δεν γίνεται

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/9/16 22:48

      o astynomikoi ton xrisimoioyn mono gia thn douleia toys giati ayto to kratos den tous parexei asyrmatous exei elipsi paramoma ala prepei kapos na kanoun thn doylia tous mono kai mono apo filotimo skane leuta gia na tous paroun den einai bebaia ypoxreosi tous ala den ginete dioreta pisteuo kpoioi aneggefali na to katalaboun den nbgazoyn leuta apo auto i isa dinoun apo pano.

      Διαγραφή
    3. Ο νόμος βάζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το να τον παραβιάζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, το κάνει σοβαρότερο σαν αδίκημα. Ούτε στην διακριτική τους ευχέρεια είναι ο σεβασμός του ή όχι. Κακώς λοιπόν παρανομούν.
      Δεν είναι δε λίγες οι φορές, όπου αστυνομικοί έχουν προσαγάγει ραδιοερασιτέχνες, επειδή θεωρούν ότι δεν πρέπει να κατέχουν ή να έχουν στο όχημα τους πομποδέκτες, ακόμα και αν τους έχουν επιδείξει τη σχετική άδεια.

      Διαγραφή